Leta i den här bloggen

tisdag 5 februari 2013

Hur ofta bör man göra yoga?


Ja, helst varje dag! Det är åtminstone vad forskning visar. 20 minuters yoga dagligen ger mycket bättre resultat än längre pass en eller flera gånger i veckan. Och då pratar vi om allmänt välbefinnande, att känna sig lugn och harmonisk, få förbättrat immunförsvar, mindre värk, bättre sömn och över huvud taget mera livskvalitet. Vilket väl egentligen är vad de flesta av oss är ute efter?

Det är ingen avancerad yoga som krävs för detta. Enkla positioner och övningar är det bästa och andningen är vanlig enkel yogisk andning, antingen s.k. magandning (du andas långamt in och ut till magen) eller trestegsandning (där du andas långsamt ner till mage-revben-nyckelben). Detta räcker. Sedan kan självklart den som har lust träna mera krävande positioner och andningsövningar, men det är inget som behövs för att uppnå ovanstående hälsoeffekter.

Men, har man ändå inte tiden eller disciplinen, så brukar jag rekommendera tre gånger i veckan om det är möjligt. Och självklart är ett pass i veckan så mycket bättre än inget alls! Det är ju alltid så, både med yoga och annan träning, att den bästa träningen är den som verkligen blir av. Och att där finns en kontinuitet. Tränar du mycket annat så är yoga ett väldigt bra komplement och det är klart att det för vanliga heltidsarbetande med familj kanske inte är möjligt att avsätta hur mycket tid som helst till att träna. Bättre då att skriva in ett par träningstillfällen i veckan i sin kalender och verkligen se till så det händer. Och för den som är mer intresserad av andra träningsformer så kan yoga ändå vara en fantastiskt bra pusselbit att ha med för att få en bra helhet.

Källor:
http://www.skane.se/sv/Webbplatser/FoU-samlingsnod/Centrum-for-Primarvardsforskning-/Forskning/Yoga-som-behandlingsmetod-i-primarvarden/
Yoga For Pain Relief – Simple Practices to Calm Your Mind & Heal Your Chronic Pain -Kelly McGonigal Ph.D.
Yoga For Wellness – Healing With the Timeless Teachings of Viniyoga - Gary Kraftsow