Leta i den här bloggen

söndag 29 januari 2012

In A Better Mood

Jag läste i HD förra veckan att man ska göra sig en livsbejakande ”moodboard” om man vill hänga med i vårens stora hemmatrend. Så här står det mera exakt: ” Den som vill vara riktigt trendig skapar sin egen moodboard inför våren, ett gammalt beprövat begrepp i designvärlden som i vår riktigt blommar ut till att bli riktigt hett inom heminredning.

Så här gör du:
-Måla en vägg eller häng upp en anslagstavla.
-Sätt upp dina inspiratonsföremål i färgskala, kronologiskt eller huller om buller.
-Skriv ett ord varje morgon som beskriver hur du känner dig eller vad du önskar dig av dagen.
-Förverkliga inspirationen genom att ta upp färger eller mönster från din moodboard i rummet runt omkring.”

När jag läste detta insåg jag att jag ägde en moodboard redan som tonåring (och alltså var långt före min tid!). Bara det att jag aldrig fattade att det var just en moodboard. Ordet var kanske inte ens uppfunnet? Och att jag inte precis stod och skrev dit några ord om morgnarna. Jag brukade istället kalla den för min inspirationstavla. Den bestod av en enorm anslagstavla, som jag målat vit och på den satte jag upp mängder och åter mängder med modefoton, naturbilder och andra vackra foton från världens alla hörn, samt kanske en och annan liten dikt, ja allt vad som inspirerade mig helt enkelt. Och egentligen var det en smart lösning på att mina föräldrar inte uppskattade att jag gjorde för mycket hål i tapeterna. På inspirationstavlan kunde jag byta ut och flytta runt hur mycket som helst. Och varje gång jag tittade på den så blev jag glad.

Men egentligen, vad det handlar om är väl att vi bör omge oss med sådant som gör oss glada? Sådant som vi upplever som vackert och inspirerande och att detta ger oss lite högre livskvalitet? Nu är jag ju ”stor” och har en egen stor familj dessutom. Ingen skulle uppskatta att jag spikade upp en moodboard i köket och tapetserade den med vad just jag tycker känns roligt just nu (typ yogabilder och vårlökar), det är jag rätt så säker på. Däremot har jag fixat till hela köket så att det känns trivsamt och även övriga rum. För det är viktigt ändå, både hemma och på jobbet, för arbets- såväl som livslust, att vi omger oss med sådant som får oss att må bra. Försköna ditt liv, helt enkelt. Omge dig med sådant som gör dig glad. Och är det en moodboard du behöver, så se till att fixa dig en sådan. För omgivningen är viktig!

Och som en liten avslutning; receptet på den nyttiga tårtan från Biggest Loser Sverige förra veckan, den som vi ska testbaka imorgon. En tårta kan också vara en ”moodbooster”:

En portion (150 kcal)
15 bitar:
275 g Kesella (1% fett
5 st gelatinblad
45 g torkade aprikoser
75 g torkade blåbär
255 g cashewnötter
300 g frusen mango
3-4 msk psylliumfrön
3-4 msk kakao
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i några minuter så att de mjuknar. Ta upp dem och blanda ut dem i en liten mängd varmt vatten (ca 2-3 msk), så att de löses upp. Tina mangon och mixa den med kesellan till en slät smet. Blanda gelatinet med lite av mango-kesella-smeten. Blanda därefter den med resten av smeten. Mixa nötter, frön, bär, torkade aprikoser och kakao. Tillsätt några droppar (obs!! verkligen droppar) vatten för att få chokladbolls-konsistens. Platta ut nöt- och fruktmixen till en form med löstagbarbotten. Bred ut mangosmeten över. Låt stå kallt tills den stelnat (30 min – 1 timme). Garnera med passionsfrukt och bär.
(Man kan även låta smeten stelna i bunken, platta ut botten på ett fat och sen bre över ”smeten” direkt)

-Neeeej, en sån kan vi inte äta! ropade barnen. Så jag återkommer nästa vecka med hur den smakade.

Källor: Helsingborgs Dagblad 2012-01-22, www.blogg.topphalsa.se

söndag 22 januari 2012

Tre tips för kvinnor (och män) som har mycket att göra

”Jag har sådan energi!” skrev en amerikansk kompis i ett mejl. ”Tre enkla grejer, och de förändrar allting.” Jaha, tänker man då. Vad kan detta handla om? Någonting hon kom på vid nyår och så har hon hållit på ett par veckor? Men nej, det var månader sedan vi hörde av varandra och detta har pågått i just månader. Det funkar! För henne alltså.

Så dessa är då de magiska reglerna:
1. Någon typ av fysisk aktivitet varje dag.
2. Byta ut kaffe, vitt mjöl och socker mot frukt eller smoothies som mellanmål.
3. Sova så fort man får en chans.

Fysisk aktivitet:
Fysisk aktivitet bestod för henne tidigare om att prata om det. Ofta och ursäktande. ”Jag måste börja på gym”. ”Nu måste jag verkligen ta tag i det här och skaffa mig ett gymkort.” Men det gjorde hon alltså aldrig. Nu har detta ersatts av någonting som är betydligt mindre ambitiöst, men som faktiskt händer. Nu går hon ibland en 20-minuters promenad på lunchen, eller kör en yoga-dvd på kvällen som tar 20 minuter, eller Wii-boxar en stund med sin son. Detta är saker som inte tar så lång tid, men hon gör något varje dag och får mer energi av det. (Och slipper dessutom lägga tid och energi på att tjata om gymmet…)

Byta ut kaffe, vitt mjöl och socker mot frukt eller smoothies som mellanmål:
Den här kvinnan jobbar mycket och hon gillar att stoppa något i munnen medan hon arbetar. Tidigare var det åtta muggar kaffe-latte om dagen och choklad, munkar och muffins för att få energi. Den typen av energi kommer snabbt, och därefter sjunker blodsockret drastiskt och hon blir sugen igen. Frukt och smoothies innehåller också kalorier, men det är inga tomma kalorier, utan kalorier fullproppade med vitaminer, mineraler och fytonutrienter, som hjälper henne att hålla sig frisk och även alert istället för dåsig. Kaffe dricker hon numera bara på morgonen. ”Det var lite jobbigt i början”, erkänner hon. ”Men nu skulle jag inte kunna tänka mig att byta ut mina smoothies mot en massa kaffe, för att inte tala om munkarna.” Ja, kroppen är ett vanedjur.

Sova så fort man får en chans:
Det här passar förstås inte alla. Den som till exempel är arbetslös och kan sova så länge den vill, behöver förmodligen inte det här rådet, för då blir det för mycket sömn istället. Men för den här kvinnan, som brukade stanna uppe till en bra bit efter midnatt och vika tvätt, svara på e-mail eller bara se på tv för att ”varva ner” efter en tuff dag (för att sedan stiga upp halv sex nästa morgon), innebär det att hon nu prioriterar sin sömn istället. Tvätten får vara och hon ser till så att hon ligger i sin säng före elva, eller tidigare om det går. ”Catching up” är inget som får göras på bekostnad av sömnen.

Resultatet av dessa ändringar är alltså mer energi. ”Jag koncentrerar mig bättre, kan fatta beslut snabbare och känner mig dessutom mycket gladare. Min kropp känns liksom lätt. Jag är dubbelt så effektiv som innan, tror jag.”

Good for her! som man säger. Och kanske för någon annan också som behöver skaffa sig bättre vanor.

söndag 15 januari 2012

Global Happiness Organization

Jag var på apoteket och fick vänta ett tag i kö. Under tiden passade jag på att hugga tag i apotekets tidning och bläddrade lite. Till min förundran upptäckte jag att det faktiskt finns en internationell organisation för lycka; Global Happniess Organization, GHO. Hur underbart är inte det?!

På hemsidan www.globalhappiness.com/sv kan man läsa att det är många faktorer som har betydelse för hur lyckliga vi är. Personligheten påverkar till exempel mycket hur vi tänker, känner och beter oss. Två olika personlighetsdrag har visat sig spela en nyckelroll här: emotionell stabilitet och extraversion. Emotionellt stabila personer är sällan oroliga, de är optimistiska och återhämtar sig snabbt från negativa händelser. Extroverta (utåtriktade) personer tenderar att vara sociala, entusiastiska och drivna. Båda dessa drag har visat sig ha en stark positiv effekt för både livstillfredsställelse och välbefinnande.

Också vänlighet och målmedvetenhet bidrar till en lyckligare personlighet. Skillnaderna mellan människor i dessa olika personlighetsdrag har i flera studier uppskattats bero till 40-50 procent av genetiska faktorer. Men trots att personligheten delvis är medfödd pekar studier på att den förändras över livet, exempelvis tenderar kvinnor att bli mer emotionellt stabila ju äldre de blir (låter ju bra!).

Hälsan är också viktig för hur lyckliga vi är. Men… det handlar egentligen inte om hur friska vi ÄR, utan mera om hur friska vi ANSER oss vara! Så på nytt, personligheten spelar stor roll.

Läs mer på Global Happiness Organizations hemsida. Organisationens syfte är att på vetenskaplig grund öka lyckan och minska lidandet i världen. Kanske borde vi alla gå med?

Källor: Apoeket nr 6 2011, www.globalhappiness.com

söndag 8 januari 2012

Hälsosam som Steve Jobs – eller inte

Jag håller på och läser biografin om Steve Jobs. Något som fascinerar mig är Steves så kallade ”förvrängningsfält”. I korthet innebar detta att Steve Jobs kunde övertyga vem som helst om i stort sett vad som helt tack vare sin karisma, entusiasm och övertalningsförmåga. En medarbetare beskrev det som att ”Man kunde göra det omöjliga eftersom man inte längre insåg att det var omöjligt.” I processen lurade ofta Jobs även sig själv, vilket förmodligen var en del av framgången. Mcintoshen blev till exempel i slutändan en betydligt bättre produkt tack vare att medarbetarna i många led presterade sådant som egentligen inte ansågs vara möjligt. Ett annat exempel är en storslagen trappa, som byggdes i entrén på NeXT. Trappan skulle liksom sväva fritt i luften i lobbyn och den var omöjlig att bygga, påstod byggherren. Men Jobs påstod att det var den inte alls, och därefter byggdes trappan och senare även ett antal andra likadana i Apples-butikerna.

Fundera lite över detta! Vad kan vi uppnå när någon talar om för oss att det är möjligt? När vi själva börjar tro på att det är möjligt?

En annan intressant sida hos Steve Jobs var hans passion för promenadmöten. När han behövde diskutera med någon, vem det vara månde, drog han ut denna person på en promenad. Ibland väldigt långa promenader. Detta är ett kreativt sätt att hålla möten. Vi blir mera uppfinningsrika och tänker lättare i nya banor. Samt håller oss friskare, för som alltid är det ju nyttigt att röra på sig. Kan alltså rekommenderas!

Dock kan man fråga sig om Steve Jobs egentligen var en hälsosam person (vilket jag alltid trott!) eller inte. Han var vegetarian, periodvis dessutom en strikt vegan. Det låter ju sunt. Men om man sedan får veta att han vissa perioder levde enbart på äpplen och morötter, till den grad att han blev lätt gulfärgad, så är väl frågan var gränsen mellan det hälsosamma och det fanatiska egentligen går. Dessutom tog han LSD i sina yngre dagar och fortsatte hävda genom livet att detta var något av det bästa han gjort. Plus att mannen ifråga hade ett extremt lynnigt och häftigt humör. Så kanske man inte trots allt ska sätta honom på piedestal som stor hälsoikon. Balansen i livet, som jag ju är en stor förespråkare för, tycker jag verkade saknas i hans liv. Det var allt eller inget som gällde. Oftast allt! Samtidigt kan man ju som läsare få fascineras och fundera lite extra över de goda bitarna. En stor uppfinnare, nyskapare och inspiratör var han definitivt.

Källa: Steve Jobs – en biografi – Walter Isaacson