Leta i den här bloggen

fredag 19 oktober 2012

Gå ner i vikt med yoga

Yoga kan vara ett bra sätt att tappa kilon och framför allt att bli sundare. Det finns tre bitar, som hör ihop för den som vill välja yogans väg till ett smalare liv: stressreducering, asanas (positioner) och så maten.

Stressreducering:
Stresshormonet kortisol gör att vi lagrar fett, framför allt runt de inre organen, vilket leder till bukfetma. Att minska stressen och normalisera kortisolnivåerna är därför viktigt för den som vill gå ner i vikt. Yoga i sig är stressreducerande, vilken yogavariant du än väljer. Andningen är en huvudnyckel!

Asanas – yogans positioner:
Det finns positioner som är effektivare än andra och även om det är jättebra att sitta stilla med korslagda ben och meditera, så behövs det mera rörelse för att verkligen sätta fart på viktnedgången. Solhälsningar är en rekommendation. Är du ovan så satsa på en enkel, klassisk A-variant (Surya Namaskar A) och lär dig den innan du ger dig på mer avancerade varianter. Många solhälsningar i följd är jätteeffektivt. Andra positioner som är bra för viktnedgång är sidstretchen (Parshvakonasana), triangeln (Trikonasana), framåtfällning med benen isär med sidvridning uppåt varje sida (Utthitha Prasarita Padottanasana) och stolens position (Utkatasana) där du också kan lägga på en vridning åt varje sida. I dessa positioner ska du gärna stå lite längre tid, så att det börjar kännas en aning svettigt. Gå gärna in och ut ur positionerna några gånger först och håll sedan 5-10 andetag.

Maten:
Yogans mat är den sattviska, det vill säga den rena och obehandlade maten. Egentligen är det väldigt enkelt: frukt, grönsaker, rotfrukter, fullkornsprodukter, frön och nötter, ekologiska mejeriprodukter, honung och örtteer. Håller du dig till detta så blir det bra!

Försök undvika bröd med jäst. Här får du receptet på ojäst indiskt bröd, Chapati:

Chapati ca 12 brödkakor:

4 dl fullkornsmjöl
drygt 1,5 dl vatten
lite extra mjöl till utbakning
ev. en nypa salt (salt är inte sattviskt, men sätter lite smak på brödet, du kan utelämna om du vill)

Lägg mjölet i en skål, sätt till vatten lite i taget, arbeta in med händerna och knåda till en mjuk deg. Täck degen med en fuktig handduk och låt den vila en halvtimme.

Låt en stekpanna bli riktigt varm på medelvärme. Knåda under tiden degen med mjölade händer och dela den i 12 delar. Kavla varje del på mjölat bakbord till en platt kaka. Strö på extra mjöl om degen vill fastna.

Sänk värmen till låg och grädda varje kaka direkt i stekpannan utan matfett ca 1 min tills det börjar bli vita fläckar på undersidan. Vänd kakan med stekspade och grädda 1 min på andra sidan.

Lägg de färdiga brödkakorna i skål eller brödkorg och täck med handduk. Servera dem varma.

Tips: om det inte går åt så många brödkakor, kan du spara degen i kylen och ta fram och grädda allteftersom det behövs.


Följ ovanstående tre steg under ett antal veckor och se vad som händer, både med vikten och med din energi!


Receptkälla: Indiska kokboken – Ove Pihl