Leta i den här bloggen

måndag 27 augusti 2012

Chai - bra för matsmältning och immunförsvar - och gott!


I vissa delar av världen är Chai helt enkelt ordet för te. I västvärlden har det dock oftast betydelsen ett te som är kryddat på ett visst sätt, det som på många håll i Indien istället benämns Masala chai (te med blandade kryddor).

Chai-te är gott (och just nu en trend), men det finns även många andra anledningar att dricka det, bland annat för den som har problem med mage och matsmältning. Chai har i undersökningar visat sig förbättra matsmältningen, ha goda antioxidativa effekter och stärka immunförsvaret.

Hur chai tillagas beror på var man är, men standardingredienser brukar vara te (svart eller grönt), ingefära, kardemumma, kanel, nejlika, fänkål och svartpeppar. Ingredienserna samverkar samtidigt som de var och en för sig har en läkande effekt.

Te: Innehåller antioxidanter, höjer det goda kolesteroelt och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar.

Ingefära: Underlättar matsmältningen, förbättrar cirkulationen, stärker immunförsvaret, motverkar inflammation och tros kunna hjälpa till att bekämpa cancerceller.

Kardemumma: Underlättar matsmältningen och stärker immunförsvaret. Hjälper till att rena kroppen (detoxeffekt) förbättrar cirkulationen och anses hjälpa mot andningsrelaterade besvär.

Kanel: Också bra för matsmältningen, hjälper till att balansera blodsockret och är anti-inflammatoriskt.

Fänkål: Full med antioxidanter, vitamin C, kalium och fibrer. Anses även kunna hjälpa till att förebygga cancer.

Nejlika: Ännu en krydda som är bra för matsmältningen, samt har vissa smärtstillande egenskaper och kan hjälpa mot magkatarrbesvär. Fungerar även antibakteriellt.

Svartpeppar: Ny forskning visar på att svartpeppar påverkar ämnesomsättningen och får oss att förbränna fett i större utsträckning. Precis som de övriga chaikryddorna underlättar svartpeppar matsmältningen och har antibakteriell effekt.

Många kaféer serverar numera Chai Latte, vilket är ett chai-te med mjölk. Också jättegott! Lite grand tror jag chai är som kaffe eller rödvin, man får vänja sig vid det och sedan älskar man det. Och det är alltså en nyttig vana att ha!

Min egen chai-favorit är Yogi Tea Green Chai Organic, som är ayurvediskt och helt underbart tillsammans med en sked honung (se fotot ovan). Förutom redan nämnda ingredienser innehåller det mynta.

Källa: bl.a. www.mindbodygreen.com – Dr. Isaac Eliaz