Leta i den här bloggen

torsdag 12 maj 2011

Lev länge med yoga

För några veckor sedan var jag på yogautbildning i Orlando, Florida. Det som alltid slår mig på dessa yogautbildningar är hur unga människor ser ut. Hon som ser ut som 28, visar sig vara 42. Hon som ser ut som 20 är 35, hon som verkar vara 45 är i själva verket 60… Bästa exemplet var en av de hjälplärare som var med oss under examinationsdagen. Jag gissade hans ålder till ungefär 60. I själva verket var han 86! Och under förmiddagspasset deltog han, precis som alla andra hjälplärare, i passet för huvudläraren, det vill säga ett tretimmarspass, varav 60 minuter som var ordentligt tuffa rent fysiskt. När vi förundrades avslöjade denne man, Harry, att han gjort yoga sedan han var sex år och varit vegetarian större delen av sitt liv.

En annan man som hållit sig i gott skick och numera är en bra bit över 90 är min barndomskompis pappa. Denna man, som heter Gunnar, var långt före sin tid. För det var inte särskilt många som höll på med yoga på 70-talet i Sverige, åtminstone inte i det villaområde i Ronneby, där vi bodde. Men han steg upp vid fem om morgnarna och gjorde yoga och vegetarian var han också, vad jag kan minnas. Plus att han förvandlat hela familjens trädgård till en enda stor, ekologisk odling. På den tiden och i ett område, där alla andras trädgårdar bestod av prydliga gräsmattor och rabatter, väckte detta så klart ett visst uppseende. Ingen annan hade en trädgård som såg ut på det sättet. Men han ville inte ha besprutade grönsaker. Ingen fattade riktigt varför. Nu vill vi alla ha ekologiska produkter och yoga är en stor trend.

Ytterligare ett exempel på äldre man som utövar yoga som en ungdom, är BKS Iyengar, en av vår tids största och mest kända guru. Farbror Iyengar är numera 93, och gör varje morgon yoga i tre timmar, varav 30 minuter upp-och-ner. Eftersom han inte längre klarar att stå på huvudet i 30 minuter, har han fixat en anordning med rep, som han istället hänger ifrån. Det gäller att vara smart! BKS Iyengar har också tränat yoga under större delen av sitt liv och är vegetarian.

Något att fundera över kanske för den som vill leva länge och hålla sig frisk?