Leta i den här bloggen

måndag 31 januari 2011

Pannkakor till lunch eller kanske brunch

Hos oss är söndagslunchen pannkakor. Ett tips för att göra dem lite nyttigare är att ta hälften dinkelmjöl. Man kan även ha lite nyttigare fyllning/tillbehör, till exempel grönsaker; finhackad tomat, paprika, lök, babyspenat, eller vad man nu gillar, ihop med riven ost, fetaost, parmesan eller keso. Prova dig fram och se vad du gillar bäst! Den nyttigare och matigare varianten kan få vara huvudrätt med en efterrättspannkaka med sylt, socker, sirap eller vad man nu vill ha, efteråt.

Vi brukar göra amerikanska pannkakor ibland och svenska ibland för att variera oss lite. Såklart är den svenska varianten något bättre till att rulla in fyllning i, men på de tjockare amerikanska kan man lägga tillbehören ovanpå och det blir också gott.

Här kommer enklaste receptet på svenska med dinkelmjöl, ca 5-6 personer:
Blanda 2,5 dl vetemjöl och 2 dl dinkelmjöl med ½ tsk salt i en hög skål eller tillbringare. Tillsätt 4,5 dl mjölk och vispa till en jämn smet. Häll i ytterligare 4,5 dl mjölk och fortsätt vispa. Vispa till sist ner 3 ägg. Stek i stekpanna eller pannkakslagg.Lätt som en plätt (eller pannkaka)!

onsdag 26 januari 2011

Yogans Dag

På söndag 30/1 är det World Yoga Day, eller Yogans Dag, som man väl får översätta det med på svenska. Så passa på och gör yoga! Själv hade jag tänkt jag skulle uppmärksamma Filborna Arena eller Turn Träningscenter på detta och be om att få lägga in ett söndagspass på något av dessa ställen, eller varför inte på båda, för att fira dagen. Men med tanke på att vi drar igång Hot-veckorna på Filborna från och med måndag och jag sedan ska jobba 13 dagar i sträck och sammanlagt leda 32 pass, så ändrade jag mig… Jag kände att jag nog behöver min lediga söndag, trots allt. Någon typ av yoga blir det förstås ändå, men hemma istället.

Och apropå yoga så läste jag i Stadiums medlemstidning att yoga är bra för kvinnors hjärtan. Kvinnor som inte gör yoga utsöndrar nämligen 41 procent mer cytokin, signalämnen som kan orsaka hjärtsjukdom, än kvinnor som regelbundet tränar yoga. Yoga två gånger i veckan à 45 minuter ska räcka för att skydda mot detta. Bara att yoga på alltså!

söndag 23 januari 2011

Hot-veckor på Filborna Arena

Nästa måndag, 31 januari, kör Filborna Arena igång sina Hot-Hot-Hot-veckor, som kommer att hålla på fram till söndag 13 februari. (Och ”hot” ska då uttalas på engelska förstås, och inte på svenska…) Detta innebär att värmesalen kommer att vara igång större delen av den tiden med massor med pass utöver de vanliga. Förutom Hot Yoga och Hot Mojo (där vi dessa veckor lanserar sekvens nr 4) kommer där även att vara Body Balance och Pilates i värme. Tid att testa med andra ord, för den som ännu inte gjort det! För några veckor sedan gick det ut en stor annonsbilaga i Helsingborgs Dagblad med erbjudande om att hämta ut ett gratis träningskort för en hel vecka. Utnyttja det nu om du inte redan gjort det!

Träning i värme gör kroppen mer elastisk och tillåter större flexibilitet i rörelserna. Risken att sträcka sig eller skada sig är betydligt mindre. Förutom fysisk styrka tränar vi även mental styrka, eftersom det är extra krävande att träna i stark värme. Genom att svettas utöver det vanliga gör vi oss av med mer slaggprodukter. Det blir alltså samtidigt lite av en reningskur.

Själv ska jag hålla många, många fler pass än vanligt. Jag kanske nästan borde överväga att flytta in, jag kan sova på min yogamatta… Filborna Arena står även redo att starta upp sin mat-snacks-juice-kaffe-smoothie-bar i mitten av loungen på nedre plan, vilket gör allting ännu trevligare, det blir en riktig mötesplats där vi nu även kan äta och dricka.

See you there!

tisdag 18 januari 2011

Kaffe med gott samvete

När klockan ringer vid sex på morgonen och det är beckmörkt och en ny kall och halvruggig dag väntar, då är det ibland kaffet som motiverar mig att stiga upp ur sängen. Dagens första kopp! Frukostkaffet!

Kaffe är ett av de mest undersökta livsmedlen i världen. Det har gjorts så mycket forskning om kaffe och kaffedrickande att det nästan går att misstänka att vad man vill komma fram till är att det inte är bra för oss. Det har man trots alla studier inte lyckats med, utan snarare tvärtom faktiskt.

Kaffe höjer blodtrycket tillfälligt, men det är väldigt snabbt övergående. Vissa personer som är extra känsliga kan få hjärtklappning. Dricker vi för mycket kan vi bli skärrade, retliga, oroliga och få svårt att somna. Extremt stort intag, runt tio koppar på mycket kort tid, ger förgiftningssymtom som kräkningar, feber, frossbrytningar och förvirring. I alldeles för stora doser kan vi faktiskt dö. Den dödliga dosen för en människa är ca 10 gram koffein. Men då krävs det att vi sätter i oss ungefär 100 koppar och vem klarar det? Det mesta är dödligt i för stora mängder, till och med morötter!

Tittar vi på positiva effekter så stimulerar koffein tankeförmågan och ökar den intellektuella kapaciteten. Den motoriska förmågan förbättras tillfälligt och vi kan oftast arbeta mer koncentrerat och med färre fel. Kaffe förbättrar alltså vår prestation tillfälligt. Att dricka kaffe kan hjälpa astmatiker genom att det förbättrar andningsfunktionen. Det finns även resultat som starkt tyder på att kaffe kan skydda mot tjocktarmscancer. En möjlig förklaring till detta kan vara de många antioxidanter som finns i kaffe. Forskning tyder även på att kaffe kan ha en positiv inverkan på Parkinsons sjukdom, Alzheimers, andra demenssjukdomar och Typ 2 diabetes. Kaffedrickning ökar också vår förmåga att bränna fett.

Den rekommenderade kaffedosen för att uppnå dessa effekter är 2-4 koppar per dag.

Utöver detta har kaffet positiva psykologiska effekter. En kopp varmt kaffe ger oss paus i vardagen, det är ångestdämpande och lugnande att dricka något varmt. Kaffe är förstås också ofta en social dryck. Vi samlas runt kaffet och umgås en stund.

Kaffe räknas inte som drog, om nu någon trodde det. En person som dricker kaffe regelbundet känner inget behov av att öka sin konsumtion för att få önskad effekt, och en persons kaffekonsumtion tenderar att främst variera med ändrade rutiner i vardagen, snarare än på grund av ett behov av att dricka mer och mer. Många människor dricker faktiskt kaffe regelbundet bara av den enkla anledningen att de tycker att det smakar gott.

Så fortsätt och njut utan dåligt samvete!

Källor: www.kaffeinformation.se, www.coffeenet.se, DN 20100718

söndag 9 januari 2011

Smoothies - världens enklaste

Hur gör man en enkel och nyttig frukost? Hur sveper man ihop ett enkelt och nyttigt mellanmål? Det finns förstås många svar på detta, men ett av svaren är ”Gör en smoothie”. Och det är enklare än man tror. Det behövs faktiskt inga recept. Däremot behövs en blender eller en mixerstav. I övrigt så tager man vad man haver!

Det finns förstås recept som man kan följa. Men har man inte just de ingredienserna hemma så är det inte svårare än att man slänger ihop lite skuren frukt och/eller lite bär (frusna går jättebra), en dutt yoghurt (med eller eller utan smak) och en dutt juice (apelsin eller äpple eller annan), men har man inte det så funkar det med mjölk eller vatten också. ”Duttarna” kan få vara ca en halv deciliter, men det är ingenting du behöver mäta exakt.

Kort sagt; ta det du har hemma och hittar i kylen. Resultatet blir alltid bra. För en stadigare frukost kan det vara bra att plussa på med en macka vid sidan om också.

En smoothie går lätt att ta med sig på flaska eller i en shaker, där man bara kan plocka av locket och dricka direkt. Ibland skär jag upp frukten kvällen innan och lägger i en burk, så det bara är att mixa på morgonen. Det har även hänt att jag gjort hela smoothien klar på kvällen, så det bara är att röra runt lite och dricka på morgonen.

Mixa i havregryn eller krossade linfrön om du vill ha en ”matigare” variant. Man kan givetvis även göra sin smoothie med grönsaker och groddar. Det är sådana varianter vi ofta ser på ”Du är vad du äter” och liknande program. Dessa är inte mina personliga favoriter. Ofta smakar de inget vidare och en morgon kan vara tuff nog ändå… Men vi är alla olika, så prova dig fram!

söndag 2 januari 2011

Hang in there!

Vad är det som gör att 99% av alla nyårslöften aldrig uppfylls? Att vi helt enkelt misslyckas och att vi två månader senare knappt ens kommer ihåg dem? Jo, att vi är lata och saknar det som på engelska heter ”perseverance” och som innebär att man framhärdar, fortsätter det man påbörjat och inte ger sig. ”Hang in there” är ett annat bra engelskt uttryck. Självklart kan inga större projekt gå i uppfyllelse bara av sig själva och på ren tur. Vi måste jobba på det, fortsätta jobba på det och jobba ännu mera på det. Hur länge? Ja, tills det blir klart förstås.

En annan anledning är att våra löften är för diffusa. Mål ska vara specifika och mätbara för att det ska kunna bli några resultat. ”Jag ska gå ner i vikt”, ”Jag ska börja äta bättre” och ”Jag ska börja träna” är därför egentligen inte mycket mera än fluff för hjärnan. - Hur då? frågar den sig.
–Beskriv hur det ska gå till och exakt vad det är som ska uppnås så kanske vi kan komma någon vart.

”Jag ska gå ner 12 kilo till midsommar och mitt mål är att ha tappat ett kilo varannan vecka.” Nu har vårt mål blivit specifikt och dessutom är det enkelt att mäta. Ställ dig på vågen varannan vecka och se resultatet.

”Jag ska sluta äta godis och kaffebröd och se till så jag får i mig tre frukter om dagen” är också tydligare signaler att jobba efter och går också lätt att kolla av. Har jag gjort detta idag eller har jag det inte?

”Jag ska köpa träningskort och se till att komma iväg till träningsanläggningen tre gånger i veckan” eller ” jag ska ut och jogga tre kilometer två gånger i veckan och en gång i veckan så kör jag en tränings-dvd” är bra recept att både jobba efter och att kunna mäta.

Och vad gör jag om jag upptäcker att jag misslyckas? Om jag inte har gått ner något alls på fyra veckor? Eller om jag blev sjuk och inte kunde träna under 14 dagar? Ja, inte ger jag väl upp i alla fall! Att falla ur ramen och misslyckas lite grand hör nämligen till själva förändringsarbetet. Det är bra att vara medveten om detta. För det är här vi kommer tillbaka till ”Hang in there”. Det blir inga resultat annars.

Gott Nytt 2011: Hang in there!