Leta i den här bloggen

onsdag 29 september 2010

Den viktiga miljön

Vi trivs bättre, presterar bättre och är mindre sjuka om vi arbetar i en trevlig omgivning visar en avhandling från KTH. Arbetsmiljön har större inflytande än vi kanske tror och bäst trivs vi om vi har ett eget rum att arbeta i, som vi själva har kontrollen över. Sämst trivs vi i mellanstora kontorslandskap med mellan tio och 24 personer.

För många intryck och störande moment bidrar till en känsla av brist på kontroll och gör det svårare att koncentrera sig och vara effektiv. Arbetsgivaren, som är ute efter att spara pengar, inser kanske inte att den som sparar in i byggnadsskedet, kan få betala sitt ”högriskval” i efterhand i form av mera missnöjd och mindre frisk personal.

Källa: www.arbetarskydd.se

Egentligen är det väl rätt så självklart att miljön spelar roll, eller är det bara jag som tycker det? Att det är trevligare att äta middag i ett vackert rum med levande ljus än i ett lagerutrymme? Att det är mera avkopplande i en trädgård med rosor och lavendel än i en som består av sandhögar? Att jag blir på bättre humör av solsken än av ösregn och blåst? Miljön hemma såväl som på jobbet är en viktig friskfaktor. Forskning visar dessutom att för mycket kladd och stök hemma gör det svårt att koppla av och vi sover bättre i rum som är sparsamt möblerade och där tv och datorer INTE finns… Känns livet kaotiskt? Ta en titt på din omgivning och se vad som (förhoppningsvis!) går att åtgärda. Det brukar vara mera än man tror och att rensa i röran är ofta synonymt med att rensa i själen.

lördag 25 september 2010

Vad är yogisk mat?

Enligt yogan har allting tre kvaliteter, de tre så kallade ”gunas”. För den som är intresserad av vad yogan ger för riktlinjer när det gäller mat, och som gärna vill hålla en normalvikt utan att behöva räkna kalorier, är det bara att följa ”Sattvan”. Läs och lär:

Tamas
Den tunga, svårsmälta maten, förstoppande, skapar trötthet, sjukdomar, depression och oföretagsamhet. Tamastisk mat gör det svårare att utöva yoga, eftersom kroppen blir tung och lederna stela.

Exempel:
Rött kött, animaliska och härdade fetter, överkokt eller hårdstekt och grillad mat, kakor, glass, vitt mjöl, färdigmat.

Rajas
Stimulerande mat, skapar överaktivitet, nervositet, stress, sömnproblem.

Exempel:
Starkt kryddad, saltad eller sötad mat, läsk, godis, choklad, kaffe, te, alkohol, cigaretter, färgämnen och smaktillsatser.

Sattva
Den rena maten, lättsmält, tillför energi och lugn, får kroppen att fungera optimalt, gott om fibrer, vitaminer, antioxidanter och fytonutrienter.

Exempel:
Frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, nötter, honung, örter, ekologiska mejeriprodukter, grönt te och örtteer.

Den som följer en kost som till största delen är sattvisk har sällan några viktproblem. Detta är en enkel och naturlig kost, som människokroppen har lätt att tillgodogöra sig. För den som tycker det låter lite väl jobbigt att plötsligt lägga om hela sin kost, pröva en eller ett par dagar i veckan!

Det finns för övrigt inga regler som säger att man måste vara vegetarian eller över huvud taget äta på ett särskilt sätt för att utöva yoga. Yogan är förlåtande och säger tvärtom att var och en bör jobba med yogan utifrån där man är just nu, att allting är en process och man bör ge det tid. Vad som ofta händer när man utövat yoga ett tag är däremot att man automatiskt börjar tänka mera på vad man äter. Det brukar liksom komma på köpet! Vad man också kan ha med sig lite i bakhuvudet är att yogan har vad vi kan kalla etiska rekommendationer, som talar om hur man bör leva som en sann yogi eller yogini. En av dessa är Ahimsa och den innebär att man inte skadar något annat levande. I detta kan man då givetivis räkna in att vara vegetarian (att inte skada någon = att inte heller äta upp någon.) Frågar man personer som gjort yoga under många års tid, så hittar vi många vegetarianer och även en del veganer. Men det är upp till den enskilde att avgöra när/om man är redo.

tisdag 21 september 2010

Hur man deppar ordentligt

Just det. Ska det göras, så gör det åtminstone ordentligt! Jag hittade följande praktiska tips på nätet om hur man skaffar sig själv, eller bibehåller, en riktigt bra och maffig depression:

1. Håll dig i total stillhet. Gör ingenting som får dig att andas fortare eller på något sätt anstränga dig.

2. Stanna i sängen om du kan. Om detta inte går, sitt i samma stol eller ligg på samma soffa hela dagen.

3. Isolera dig. Undvik kontakt med andra människor.

4. Om du inte kan undvika andra människor, prata bara med samma (helst en som själv också är deprimerad) person.

5. Prata alltid om samma ämne, helst om hur deprimerad du/han/hon är.

6. Sov på dagarna och ägna nätterna åt att lida av sömnproblem.

7. Älta det som har hänt, dina rädslor, dina fel och alla oförrätter som någonsin gjorts mot dig.

8. Tänk dig att framtiden kommer att bli precis likadan eller helst mycket värre än nuet.

9. Ha riktigt dåliga matvanor; ät för mycket eller ät för lite (beroende på vilken av metoderna du är bäst på), ät framför allt snabbmat, socker och fett.

10. Se till att inte ha några hobbies eller över huvud taget ägna dig åt något som intresserar dig.

11. Drick alkohol, rök cigaretter och/eller använd droger.

12. Be inte om hjälp.

fredag 17 september 2010

Indoor Walking

I söndags var jag på utbildning i Indoor Walking på Filborna Arena. Inte för att jag ska hålla några pass i detta, utan mest av nyfikenhet. Även vi som inte ska jobba med just detta fick nämligen möjligheten. Följaktligen var jag den enda där som aldrig hade testat detta. Faktum är att jag inte ens visste vad det innebar. (Pinsamt, jag vet!) Något slags promenerande inomhus, förmodade jag. På löpband kanske? Eller bara på golvet? Nej, i en maskin, visade det sig!

Indoor Walking utförs i en promenadvariant på spinningcykel. Man går med fötterna på två stora plattor, som trampas fram och tillbaka. Framtill finns ett styre, anpassat för olika grepp, samt ett par stavar. Man kan säga att det är en skonsam variant att träna konditionen och även stora muskelgrupper, inte lika belastande för till exempel knäna som spinning eller löpning. Ett Indoor Walking-pass utförs i grupp, precis som spinningen, där var och en står på sin maskin, ökar och minskar motståndet, jobbar i intervaller och med olika grepp och intensitet. Längst fram står instruktören och leder gruppen till musik.

Ja, jag kanske kan tänka mig ett och annat pass framemot vintern. Vi har ju en del att tampas med här i Sverige i form av mörker, kyla och halka, vilket gör det kämpigare med konditionsträningen utomhus. För den som motiveras av att träna i grupp och bli ledd av instruktör till hög musik är det här definitivt ett skonsamt och roligt sätt att träna. För den som gillar frisk luft och klarar att motivera sig själv, är det väl, när vädret tillåter, ett lika bra alternativ att snöra på sig walkingskorna och ge sig ut på en rask promenad. Tar man med sig ett par stavar blir det ungefär lika bra träning (förutsatt att man använder stavarna på rätt sätt förstås!).

måndag 13 september 2010

Losing it with Jillian

Ett positivt, lagom tårdrypande och gulligt program på tv just nu är femmans “Losing it with Jillian” torsdagar klockan 20.00. Jillian Michaels, en av USA:s främsta personliga tränare, hjälper en familj i taget att komma till rätta med övervikt och dåliga matvanor. Men det handlar inte bara om att lära sig att träna och äta bättre. Jillian gräver också fram svaren på varför situationen har uppstått, vilket gör programmet intressantare. Jillians terapeutiska talanger är förmodligen en stor del av hennes framgångar och hon säger själv att hon har lärt sig av sin mamma, som är just terapeut.

Jillian är, tillsammans med Bob Harper, en av tränarna i amerikanska ”Biggest Loser”, som också (två säsonger för sent) sänds i svensk tv måndag till torsdag kl. 19.00, vilket kanske är lite i mesta laget för vad en vanlig arbetande svensk hinner sitta och titta på tv. Då är Jillians eget program en tacksam variant, eftersom varje avsnitt är fristående och man kan titta om han har tid och lust.

Jillian, som själv en gång varit överviktig, är tuff och hård, men har samtidigt ett stort hjärta och bryr sig verkligen om sina familjer. En klart inspirerande person!

tisdag 7 september 2010

Raw Food

Jag såg ett engelskt program om ett gäng överviktiga, som fick gå in och bo på ett zoo. Där fick de sin egen hage och varsin campingstol att sitta på. De utspisades samtidigt som övriga djur med mat i hinkar. I hinkarna fanns enbart rå frukt och råa grönsaker.

Det tog tid att äta. Å andra sidan hade de inget annat äta göra än att sitta där och tugga långsamt. Lite klagades det förstås över maten. En deltagare hade aldrig i sitt liv sett blomkål tidigare, än mindre ätit det.

Såklart blev det intressanta resultat efter denna vecka på zoo. Kolesterolvärdena förbättrades och blodtrycken sjönk. Insulinkänsligheten ökade och samtliga gick ner något eller några kilon. Det ligger kraft i ”Raw Food”!

I USA har Raw Food blivit en hel livsstil i vissa kretsar. Raw Food, dvs. enbart kall vegetarisk mat om man ska beskriva det prosaiskt, har en rad positiva hälsoeffekter och hjälper bland annat till att bromsa åldrandet genom att stärka immunförsvaret.

Raw Food kallas ibland i Sverige för Levande Föda och innebär alltså att maten inte får tillagas i mera än 42 grader. Då bevaras all viktig näring i livsmedlet. Den främsta förespråkaren för rörelsen i Sverige, Erica Palmcrantz-Aziz, har skrivit boken RAW FOOD på svenska, som är en introduktion till konceptet och är speciellt anpassad för de råvaror vi har tillgång till här. Erica upptäckte Raw Food-dieten under ett besök hos en kusin i Kalifornien, och märkte att hon genast blev piggare, lättare och fick mera energi.

Erica poängterar dock att man inte måste äta Raw Food till 100% för att känna av de positiva effekterna. Dessutom är det klokt att inte totalt lägga om sin diet tvärt, utan att istället successivt vänja kroppen vid nya matvanor. Det tar tid och man kan må dåligt när kroppen rensar ut gifter. Man behöver inte vara fanatisk.

Mina egna erfarenheter säger mig att det finns tillfällen och platser, till exempel i Florida eller under en varm julivecka i Sverige, när kroppen gärna går med på den här typen av mat. Men i november, när man kommer in efter en blåsig, kall och regnig runda med hunden, längtar åtminstone inte min kropp efter en råkostsallad… Så det bästa är väl att känna efter själv och samtidigt vara medveten om att kroppen är ett vanedjur. Det den är van att få, det vill den ha. Vänjer vi den vid stora mängder socker, kaffe eller McDonaldsmat, då kommer den att protestera om den inte får det. Så prova successivt med nya och bättre vanor, precis som Erica förespråkar. Jag tror inte heller på att vara fanatiker, vad det än gäller här i livet, men det finns mycket att vinna på att inkludera mera frukt och grönt i sin kost. Lyssna på kroppen och använd hjärnan till att tänka med, så brukar det bli bra.

Tips på litteratur:
RAW FOOD på Svenska – Erica Palmcrantz-Aziz
Ani’s Raw Food Kitchen – Ani Phyo
Raw Energy Recipes – Leslie & Susannah Kenton

Eller gå in på Kevin och Annmarie Giannis inspirerande hemsida med många intressanta recept och videoclip:
www.renegadehealth.com

torsdag 2 september 2010

Hot MOJO Yoga

Jag var i Göteborg på utbildning i Hot MOJO i helgen. Det var länge sedan jag gjorde något så jobbigt! Men roligt!

Det närmaste jag hade kommit hot yoga innan, var yoga vid poolkanten i Myrtle Beach, South Carolina i 38 graders värme, det vill säga precis den temperatur en Hot MOJO-sal håller. Luftfuktigheten var dock långt ifrån densamma. I Hot MOJO jobbar vi i 65 % luftfuktighet.

Efter det första passet i fredags stapplade vi ut, lika blöta som om vi legat i en pool. Kläderna gick att vrida ur! Jag tänkte för mig själv att om jag vetat hur jobbigt detta skulle vara, då hade jag aldrig i livet ens snuddat vid tanken på att utbilda mig till Hot MOJO-instruktör. Det intressanta är dock att man faktiskt vänjer sig vid värmen. Och att det går rätt så snabbt. Redan lördagens första pass kändes betydligt enklare. Faktum är att Hot MOJO på vissa sätt ÄR enklare än vanlig yoga. Det är raka, enkla övningar, tydligt och utförligt förklarat på ren svenska, det vill säga utan inblandning från sanskrit. Programmet är förkoreograferat, vilket innebär att man efter några gånger kan det, och då istället kan börja komma längre och effektivare in i positionerna.

Däremot är det en tuff fysisk utmaning. Positionerna hålls i första omgången i 40 sekunder, 20 sekunder i den andra. Skillnaden mot Bikram-yoga, som också görs i hög värme, är att Hot MOJO är ett kortare pass, 60 minuter mot Bikrams 90, vilket gör det lite lättillgängligare för den som är nybörjare. Bikram har 26 fasta positioner som man alltid gör. Hot MOJO har också ett fast program, men programmet byts ut tre gånger om året för att skapa variation och komma åt nya muskelgrupper, så inte träningen blir alltför ensidig.

Den som vill gå på Hot MOJO bör tänka på att fylla på med energi i god tid före passet och framför allt att dricka ordentligt. Förutom yogamatta tar man med sig en stor handduk att täcka mattan med (eftersom svetten gör att man glider) samt gärna en liten handduk att torka svett ur ansiktet med. Lätta kläder är det som gäller, helst i funktionsmaterial. Var beredd på att svettas mycket!

Fördelarna med den här träningen är bland annat att man gör sig av med slaggprodukter genom svettningen, att muskler och bindväv blir mer elastiska i värmen och tillåter större flexibilitet i rörelserna, cirkulationen i kroppen ökar, samt att man förutom den fysiska styrkan även tränar mental styrka. Det krävs nämligen vilja, målmedvetenhet, fokus och kontroll att träna i den här miljön.

Ja, vi var lite möra allihop efter den helgen! Och det var inte mycket tid vi fick till att ens ägna en tanke åt något annat än Hot MOJO. Oerhört intensivt med andra ord. I måndags bara vilade jag, men märkligt nog kände jag redan på tisdagen ett slags sug, ja nästan lite abstinensproblem… Vem hade trott det?

Vad gäller trender så är förstås Hot MOJO, tillsammans med Zumba, en jättestor trend i Sverige i just nu. Så det är roligt att Filborna Arena har satsat på ett Hot Yoga-rum, där vi startar upp klasser i början av oktober, både i Hot MOJO och i ”vanlig” yoga.

Johanna Andersson och Monika Björn har skapat konceptet och beskriver Hot MOJO som ”Effektiv, fysisk, lättillgänglig, nytt, hett och trendigt”.
Måste väl provas, eller hur???